Piškotová bábovka

Piškotová bábovka
  • 4 vejce L z Kosiček
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 70+70 g cukru krupice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 150 g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání formy.

Troubu předehřejte na 160 stupňů (vrchní a spodní ohřev).

Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s máslem, 70 g cukru a vanilkovým extraktem do světlého nadýchaného krému.

V jiné míse smíchejte prosátou(!) hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Sypkou směs postupně vmíchejte k žloutkové společně s mlékem.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh, nadvakrát do něho zašlehejte dalších 70 g cukru. Sníh postupně jemně vmíchejte do těsta.

Vzniklé těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečte cca 30-40 minut. V průběhu pečení neotevírejte dvířka trouby. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí, pokud ji vytáhnete suchou, je bábovka hotová. Po vyklopení z formy nechte bábovku zchladnout na drátěné mřížce, až pak ji nakrojte.