Kulajda
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml mléka
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 střední brambory
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 – 3 lžíce octa
  • 2 – 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • vejce z Kosiček

Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.

Namočené houby a nakrájené brambory dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.

Po cca 15 minutách přilijte ocet, chvíli provařte a pak smetanu ke šlehání a polévku vařte dalších 10 minut.

Nakonec polévku dochuťte nasekaným čerstvým koprem.

Polévku podávejte s vejcem vařeným nahniličko, které uvařte ve vroucí vodě zvlášť cca 6 minut. Pak ho oloupejte a do polévky rozkrojte. Nakonec polévku s vejcem dochuťte čerstvě namletým pepřem a koprem.